2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Negros. Filipinai

Filipinai yra aštuntoji mūsų aplankyta valstybė Pietryčių Azijoje, todėl manėme, kad ji labai nebenustebins. Tačiau klydome.



Dar Kuala Lumpūro oro uoste pastebėjome, kad kai kurie mūsų lėktuvo keleiviai panašesni į ispanus ar lotynų amerikiečius nei į azijiečius. Jausmas, kad esame lotynų Amerikoje, persekiojo ir pirmosiomis buvimo Filipinuose dienomis. Kalba skambėjo kažkaip ispaniškai, pagrindinė religija – katalikų, kiekvieno miestelio svarbiausia vieta, kaip ir Ispanijoje, gražiai sutvarkyta plaza mayor (pagrindinė aikštė), bažnyčios dažniausiai ispaniško stiliaus, maistas taip pat ne kiek azijietiškas, o jau labiau primenantis lietuvišką. Šį panašumą į Ispaniją ar lotynų Ameriką suprasti nesunku, kai žinai, kad Filipinus 350 metų valdė ispanai.

Ryškų pėdsaką Filipinuose paliko ne tik ispanai, bet ir amerikiečiai. Jiems Filipinai priklausė 50 metų. Netgi kaimuose žmonės dažnai moka anglų kalbą, įvairios reklamos, įspėjamieji ženklai rašomi angliškai. Be to, filipiniečiai, skirtingai nei kitų pietryčių Azijos valstybių gyventojai, pamišę ne dėl futbolo, o dėl krepšinio. Krepšinio lankų galima išvysti net pačiose netikėčiausiose vietose. Filipiniečiai iš Amerikos perėmė ir greito maisto „kultūrą“. Mus itin stebina, kad vietinio maisto restoranėliai miestuose būna tušti, o visokiuose McDonalduose nėra laisvų staliukų.

Vis dėlto, nepaisant didelės ispanų ir amerikiečių įtakos, Filipinai yra Azija ir Azija būtent tokia, kokia mums labiausiai patinka ir yra įdomiausia. Po Malaizijos ir Singapūro civilizacijos, Filipinai mums pasirodė labai egzotiški. Vėl reikėjo priprasti prie chaoso gatvėse, šiukšlių, skurdo, sausakimšų nepatogių autobusų. Tačiau mums viskas patiko. Taip pat maloniai stebino žmonės. Netgi miestuose jie mums pasirodė labai draugiški, net neprašomi pagalbos stengėsi padėti. Bent jau tokį Filipinų vaizdą mes susidarėme Negros saloje.



Šiaip Negros sala yra gėris. Tai nėra sala-kurortas, nors joje galima rasti ir nuostabių paplūdimių. Šioje saloje gyvena net kiek daugiau gyventojų nei visoje Lietuvoje. Turistų, bent jau šiuo metų laiku, tikrai nėra daug. Mūsų matytus užsieniečius saloje praktiškai galima suskaičiuoti ant pirštų. Galbūt todėl vietiniai žmonės visur sveikinasi, mojuoja ar bent jau išsižioję palydi mus akimis :)

Gamta Negros saloje įspūdinga. Naršydami salą motoroleriu ir autobusais prisižiūrėjome ir jūros, ir kalnų, ir ugnikalnių, ir ežerų, ir krioklių, ir geoterminių šaltinių, ir cukranendrių plantacijų. Miestai ir kaimai visiškai nesuturistinti, tad šioje saloje galima išvysti tikrus Filipinus.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą